menu2.GIF (1187 bytes)

Head2.GIF (1955 bytes)

Hund med søpapegøje - Klik for at se i fuld størrelseNorsk Lundehund er en ældgammel hunderace, som blev brugt til jagt af Søpapegøjen (Lundefuglen) langs store dele af Norges kyst. Vi ved ikke med sikkerhed hvor gammel racen er, men der findes mere end 400 år gamle beskrivelser af jagt med lundehunde.

Lundehunden har været et vigtigt led i kyst-Norges levevej, og den kunne være mere værd for en familie end en ko. Kødet på lundefuglen blev brugt til menneskeføde, mens fjerne og dunene blev brugt til sengetøj eller eksporteret.

Hundene jagede i snævre og dybe bjerggange, som lå på stejle klipper. De hentede fuglene på rederne og bragte dem levende til deres ejer. På en god nat kunne en hund fange op til 80 fugle.

Fra ca. 1850 gik man over til af fange lundefuglene med net, og behovet for lundehundens særlige egenskaber forsvandt. Derfor faldt antallet af lundehunde også drastisk.

I Mostad på Værøy, hvor forbindelserne til omverden var dårlig, værnede de imidlertid om den stamme af lundehunde de havde. Herfra fik ægteparret Christie i Hamar tilsendt nogle hunde i mellemkrigstiden og de opbyggede en flok på 60-70 hunde.

Mostad på Værøy - Klik for at se i fuld størrelseUnder anden verdenskrig udryddede hvalpesyge næsten alle hundene på Værøy, derfor fik de nu hunde fra ægteparret Christie. Hvalpesygen ramte senere også Hamar, og mod slutningen af 50’erne var antallet af lundehunde igen lille.

Eleanor Christie gjorde en stor indsats for racen, fik fem hunde tilsendt fra Mostad, og fik andre opdrættere til at interessere sig for racen. På den måde lykkedes det at bevare lundehunden.

I dag er bestanden på mellem 500-1000 i Norge og ca. det dobbelte på verdensplan. 

Den første lundehund kom til Danmark i 1976. I dag er der lidt mere end 100 lundehunde i Danmark.    

Lundehunden i Europa         Lundehundebøger            Dansk - Raceportræt